Monday, August 16, 2010

Lelaki Kedua Tertinggi - Ijaz Ahmed


Masa ni nak beli juadah berbuka puasa di Queen Street Penang. Ramainya orang sedang berkumpul. Wah.... rezki kami nak jumpa lelaki kedua tertinggi di dunia. Ijaz Ahmed. Tinggi sungguh. Berusia 26 tahun. ketinggian 8kaki 4inci. Sekali bergambar kena bayar RM5. duit tu untuk menampung kos perubatan yang berjumlah RM175,727.00
Ramai jugak yang bagi sumbangan sambil tangkap gambar. kita seronok bergambar dengan dia. Dia dalam keadaan sakit. Nak kumpul duit sebanyak mungkin. Untuk kos perubatan. Walaupun sakit tetap berusaha untuk cari rezki. Dalam keadaan yang tak sempurna.

Renungan.... syukur sangat2 kita yang sempurna. Boleh cari rezki dengan macam-macam cara. Bebas ke sana ke sini. Tambahan pula bersama AT... peluang & bukti kejayaan cukup hebat. Di sana sini ada kelas latihan & bimbingan. Upline tak jemu2 membimbing rakan kongsi. Ambillah peluang, rebutlah peluang. Dah dapat peluang buat lah sungguh2. Usaha lebih dapat lebih. Kalau tak usaha??? Rezki pun tak nak datang.
Ada orang cukup suka guna pepatah " Ulat dalam batu pun leh hidup, buat apa susah2 nak cari ke sana ke sini" Hmmmm.. Itu ulat. Bukan manusia. Anak ulat tak payah ke sekolah, tak payah pakai pampers, minum susu. Rumah pun tak perlu berbayar. Kereta tak payah beli. Tak perlu risau pasal harga minyak & gula naik.
Bukankah kita dijadikan sebagai Khalifah di muka bumi ni. Yang terbaik dari semua. Di mana hebatnya manusia???? renung-renungkan ya....

No comments: